miercuri, 5 noiembrie 2014

Fărâme de viaţă

  
Premiul Femina Etranger 2014: Zeruya Shalev, Farime de viata

Scriitoarea israeliana Zeruya Shalev este laureata Premiului „Femina Etranger”, editia 2014, pentru romanul Farime de viata/ Ce qui reste de nos vies, aparut anul acesta la Gallimard, traducere din ebraica de Laurence Sendrowicz.

Editia in limba romana a romanului a fost publicata in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), in anul 2012, traducere din limba ebraica de Ioana Petridean.

Ceilalti autori nominalizati la editia din acest an a prestigiosului „Femina Etranger”: Sebastian Barry (L'homme provisoire, Joelle Losfeld), Jennifer Clement (Priere pour celles qui furent volees, Flammarion), Grazyna Jagielska (Amour de pierre, Les Equateurs), Nell Leyshon (La couleur du lait, Phebus).

Farime de viata exploreaza cu o patrundere psihologica si o sensibilitate remarcabile relatiile dintre parinti si copii. Fiecare personaj incearca sa indrepte insa greselile trecutului si sa gaseasca o iesire din capcana prezentului dezolant.

Zacind la pat in micul ei apartament din Ierusalim, Hemda Horowitz isi analizeaza cu ama­raciune intreaga viata: tineretea petrecuta in kibbutz, casatoria lipsita de iubire si instrainarea de cei doi copii ai ei, Avner si Dina. Numeroasele sale esecuri – ca fiica, sotie si mama – se rasfring dezastruos asupra destinelor fiului si fiicei sale. Avner a ajuns un avocat mediocru, frustrat, prizonier intr‑o casnicie plina de ranchiuna, iar Dina si‑a sacrificat cariera universitara pentru a‑i darui fiicei sale iubirea pe care n‑a primit‑o de la propria mama. Fiecare personaj incearca sa indrepte insa greselile trecutului si sa gaseasca o iesire din capcana prezentului dezolant.

„Mai ales intr-un loc precum Israelul, cred ca e important sa arati ca viata privata, viata de familie, isi continua cursul firesc. E important sa vorbesti despre emotii intr-un loc unde totul este brutal si haotic. Ca scriitor, este important sa arati ca viata interioara e, in continuare, relevanta pentru oame-nii de rind. Eu, una, am hotarit sa urmaresc asta pentru ca numai in aceasta zona pot gasi raspunsuri la intrebarile care ma framinta. Nu vreau sa scriu despre lucrurile evidente – cum ar fi, de pilda, evidenta tragedie a conflictului israeliano-palestinian; pentru mine, adevarata provocare e sa vorbesc despre tragediile ascunse.” (Zeruya Shalev)

„Zeruya Shalev descrie in Farime de viata instabilitatea sentimentelor, trecerea de la iubire la ura, de la seninatate la angoasa si culpabilitate.” (Libération)
Zeruya Shalev s-a nascut in Kinneret, Israel. A absolvit un masterat in studii biblice si lucreaza ca redactor la Editura Keshet. Pina in prezent i s-au publicat patru romane, un volum de poezii si o carte pentru copii. Romanele sale sint foarte apreciate de critica literara si traduse in toata Europa. Dintre acestea mentionam: Hayei Ahavah (Viata amoroasa, 1997), bestsellerul Ba’al Ve Isha (Sot si sotie, 2000, nominalizat in 2002 la Premiul Femina), nominalizat la premiul Femina, Thera (2005) si Farime de viata (2012). Zeruya Shalev este, de asemenea, cistigatoare a Book Publishers Association’s Gold and Platinum Prizes, Corine Prize (Germania, 2001), Amphi Award (Franta, 2003), ACUM Prize (obtinut de trei ori, in 1997, 2003, 2005) si Wizo Prize (Franta, 2007).

Niciun comentariu: