vineri, 17 septembrie 2010

Cum vad eu distractia

Traducere din limba engleza si note de Daniela Rogobete

Cum vad eu distractia este primul roman al lui Will Self, aparut in 1993. Personajul central, Ian Wharton, este un ins inzestrat cu o extraordinara memorie fotografica, ce ii permite nu numai sa inregistreze, ci si sa „proceseze” diverse aspecte ale realitatii. Pe parcursul cartii, Ian trece printr-un proces de initiere patronat de o figura paterna proteica: dickensianul Mr. Broadhurst, cunos­cut drept Controlorul Grasan sau, in mediile de afaceri, Samuel North­cliffe, un vrajitor al finantelor care-i dezvaluie secretele marketingului, ale publicitatii si ale psihologiei umane si ajunge sa-i controleze, pe nesimtite, nu doar existenta reala, ci si pro­cesele mentale. Un tur de forta al fanteziilor grotesti, de o violenta de-acum familiara cititorilor lui Will Self, Cum vad eu distractia este o carte care urmareste sa estompeze granitele dintre realitate si imaginatie, dintre existenta cotidiana si psihoza halucinatorie.

„Self este un scriitor unic in literatura britanica a zilelor noastre.” (Salman Rushdie)

„Amintind de Burroughs prin jocul dezlantuit al imaginatiei, Cum vad eu distractia aduce in discutie problema destinului si a alegerii personale… Un comentariu fascinant despre dualitatea mereu prezenta in psihicul uman si despre nebunia ce pare sa stapineasca epoca noastra.” (Library Journal)

„Folosindu-se de imagini pe cit de intense, pe atit de socante, de un vocabular plin de savoare erudita si de o perspectiva convingatoare si captivanta, Will Self exploreaza caracterul iluzoriu al realitatii si cunoasterii de sine, puterea relatiilor formatoare si efectele distructive ale materialismului contemporan intr-un roman provocator, parte alegorie faustiana, parte bildungsroman halucinant.” (Publishers Weekly)

„O carte uluitoare, de neuitat… Nu incape indoiala ca Self este un scriitor indraznet si incredibil de talentat.” (Boston Globe)

„Umor negru, o parada glumeata de eruditie si o violenta de-a dreptul perversa – aceasta este substanta primului roman al lui Will Self.” (Miami Herald)

Niciun comentariu: