luni, 26 aprilie 2010

Istoria romantata a unui safari si Cartea soaptelor, premiate de revista Convorbiri Literare

Istoria romantata a unui safari si Cartea soaptelor, premiate de revista Convorbiri Literare

Vineri, 23 aprilie, a avut loc la Iasi decernarea premiilor Convorbiri Literare, in cadrul Zilelor revistei. Juriul a fost format din membrii redactiei.
Premiul pentru proza a fost acordat Danielei Zeca, pentru Istoria romantata a unui safari (colectia Ego. Proza), si lui Varujan Vosganian pentru Cartea Soaptelor (Fiction Ltd.)



Desi se petrece pe controversatul si fascinantul tarim al Africii de Nord, Istoria romantata a unui safari este o parabola a vinatorii intr-o lume globala, a competitiei: o tinara europeana si un musulman sunnit din Magreb se indragostesc fulgerator si compun o intensa, dar scurta poveste de dragoste, pe fundalul saturat de culori si miresme al unei lumi stravechi in transformare. Darrielle si Mehria sint doi oameni puternici care se cauta unul pe celalalt, dar fiecare greseste directia de mers. Barbatul din cuplu traieste in utopia unei lumi agitate, dominate de tehnologie si de progres, pe cind femeia are nostalgia oazelor cu palmieri, in care timpul sta pe loc. Departe de a fi o idila, romanul, cu accente ironice si parodice, este vizual ca un film si incitant ca orice poveste de viata spusa cu naturalete, dar si cu febra indragostitului.

Daniela Zeca-Buzura a realizat numeroase emisiuni de radio si a publicat articole si recenzii in revistele: Amfiteatru, Ramuri, Contemporanul, Luceafarul, Convorbiri literare, Studii culturale. In calitate de realizator al Televiziunii Romane a semnat peste 200 de emisiuni de autor, intre care: Cafeneaua artelor, Libraria pe roti, Ceva de citit. Seria tematica Fata in fata cu autorul, pe care a realizat-o a fost distinsa de Uniunea Scriitorilor din Romania cu Premiul Special pentru reflectarea in programe de televiziune a vietii literare romanesti. Pentru acelasi ciclu de emisiuni, autoarei i-a fost decernat Premiul National de Televiziune pe anul 1997, acordat de Uniunea Scriitorilor si Fundatia „Scrisul Romanesc”. La sfirsitul anului 2006 a primit distinctia „Personalitatea europeana a anului pentru Romania” – sectiunea televiziune, acordata de Fundatia Eurolink si Comisia Europeana. Din martie 2003 a fost redactor-sef al redactiei Literatura Arte, iar in prezent este directorul canalului TVR Cultural.

A mai publicat volumele: Orfeea (poezie, Editura Viitorul Romanesc, 1994), Ingeri pe carosabil (proza, Editura Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critica literara, Editura Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Editura Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea dupa Big Brother (Editura Polirom, 2007) si Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Editura Polirom, 2009).

Cartea soaptelor incepe intr-un registru pitoresc, pe o straduta armeneasca din Focsaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet. „Batrinii armeni ai copilariei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit intimplari delectabile, ci fapte de-a dreptul nelinistitoare. Povestind, ei incearca sa se despovareze de o trauma – a lor si a predecesorilor. Istoria genocidului din 1915 impotriva armenilor, istoria convoaielor interminabile de surghiuniti in Cercurile Mortii, in desertul Deir-ez-Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului isi afla in paginile de fata o ilustrare cu adevarat ravasitoare.

Cartea soaptelor a fost distinsa cu numeroase premii: Premiul "Cartea anului 2009", acordat de Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul Observator cultural, la sectiunea Proza, a fost nominalizata la Premiile Ziarului de Iasi si a cistigat premiul “Mihail Sadoveanu” al revistei Viata Romaneasca.

Varujan Vosganian (n. 25 iulie 1958) a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice Bucuresti (1982) si ale Universitatii Bucuresti, Facultatea de Matematica (1991). Dintre lucrarile publicate, mentionam: Contradictii ale tranzitiei la economia de piata (Editura Expert, 1994); Jurnal de front (articole economice, Editura Staff, 1994); Statuia Comandorului (proza, Editura Ararat, 1994, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti); Samanul Albastru (poezii, Editura Ararat, 1994); Reforma pietelor financiare din Romania (Editura Polirom, 1999); Ochiul alb al reginei (poezii, Editura Cartea Romaneasca, 2001); Iisus cu o mie de brate (poezii, Editura Dacia, 2004); peste 300 de articole de specialitate. A sustinut numeroase conferinte in toate marile universitati din Romania, precum si in unele centre universitare internationale de prestigiu din SUA, Marea Britanie, Franta, Danemarca, Polonia, Belgia etc. Este vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Juriul a mai acordat urmatoarele premii:

Premiul special: Gheorghe Iorga, pentru demersul stiintific in buna cunoastere a literaturii persane in spatiul romanesc
Premiul pentru reviste sau emisiuni literare: Emisiunii „Convorbiri literare”, Radio Iasi (Valentin Talpalaru, realizator) si revistei ROST, pentru conservarea si perpetuarea traditiei nationale (reprezentata de Claudiu Tarziu, director)
Premiul pentru Traduceri: Mircea M. Pop
Premiul pentru Eseu: Nicolae Oprea
Premiul pentru Critica: Paul Cernat
Premiul pentru Poezie: Ion Mateut, Adrian Popescu
Premiul de Excelenta: Marcel Petrisor, Sorin Dumitrescu
Opera Omnia: Virgil Nemoianu

Niciun comentariu: