duminică, 15 martie 2009

Ziua nasului Rosu

Comedioterapie pe Corso-ul orădean - Nasurile roşii au adus zâmbetul pe buzele trecătorilor

14.03.2009, 00:00
Autor: Claudia BONCHIŞ









Vremea ploioasă şi rece nu i-a împiedicat pe clovni şi pe voluntarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea să iasă în stradă ca să împartă baloane şi nasuri roşii (accesoriul nelipsit al clovnilor) trecătorilor, cu ocazia Zilei nasului roşu, sărbătorită pentru prima dată la Oradea. Cu zâmbetul pe buze, aceştia au încercat să le transmită din bucuria lor şi celor care s-au aflat ieri în trecere pe Corso.

Comedioterapia a fost înfiinţată în Marea Britanie în ziua de Crăciun, în anul 1985, ca o reacţie firească a lumii civilizate la problema foametei cu care se confrunta Continentul negru, în general, şi Etiopia, în particular. Ideea era simplă - comedioterapia putea face lumea să râdă, dar, în acelaşi timp, să strângă bani pentru a ajuta oamenii aflaţi în dificultate. După scurt timp, a apărut sărbătoarea denumită sugestiv Ziua nasului roşu, unde chiar de la prima ediţie s-au adunat fonduri în valoare de 15 milioane lire sterline. Indiferent dacă sprijină orfanii care şi-au pierdut părinţii din cauza SIDA sau persoanele în vârstă abuzate, comedioterapia foloseşte aceste fonduri fără a face discriminări. Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a sărbătorit, ieri, pentru prima dată la Oradea Ziua nasului roşu. Evenimentul a avut ca scop aducerea unui zâmbet pe feţele trecătorilor. Cu această ocazie, clovnii şi alţi voluntari cu nasul roşu care au luat parte la eveniment au străbătut zona pietonală de pe strada Republicii, distribuind baloane şi zâmbete. Punctul de plecare a fost Librăria "Galaxia Gutenberg", iar marşul s-a oprit la Magazinul Crişul. "Scopul acţiunii l-a constituit distribuirea de baloane şi nasuri roşii, dorind astfel să aducem un zâmbet pe faţa celor cărora le-am ieşit în cale", ne-a declarata Ana-Maria Lazăr, coordonatoarea voluntarilor.

Dacă unii orădeni s-au arătat sceptici în privinţa activităţii, alţii am primit cu mare bucurie atât micile atenţii oferite, cât şi farsele pe care clovnii le-au improvizat.

Niciun comentariu: