vineri, 6 februarie 2009

Romania la Salon du Livre



România, reprezentată la Salon du Livre Paris de Nicolae Manolescu, Matei Vişniec şi Florina Ilis


Nicolae Manolescu, Matei Vişniec, Dan Lungu şi Florina Ilis se numără printre personalităţile culturale care vor susţine manifestări la standul românesc de la Salon du Livre Paris, prestigios târg de carte organizat între 14 şi 19 martie în capitala franceză.

Participarea României la Salonul Cărţii de la Paris este organizată de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi Institutul Cultural Român (ICR).

"Standul românesc la Salonul de carte de la Paris are o suprafaţă de 50 mp, este un stand de tip «prestige», închiriat de la organizatori", a declarat pentru MEDIAFAX consilierul MCC, Ana Andreescu.

Ea a precizat că programul cultural al standului românesc la manifestare a fost elaborat de MCC împreună cu USR şi cu ICR, în timp ce de achiziţionarea standului şi de pregătirea lui s-a ocupat Ministerul. Totodată, MCC a mizat şi pe sprijinul lui Nicolae Manolescu, care este ambasador al României la UNESCO. Bugetul participării României la acest târg este de circa 210.000 de lei.

În programul românesc la Paris se regăsesc mai multe manifestări, printre care o masă rotundă "Vocaţia europeană a culturii româneşti", la care vor participa Nicolae Manolescu, Neagu Djuvara, Nicolae Balotă şi Andrei Oişteanu, şi o întâlnire moderată de Nicolae Manolescu şi de criticul şi romancierul Michel Crépu.

De asemenea, la târgul de carte vor participa şi romancierii români Nicolae Breban, Bujor Nedelcovici şi Florina Ilis, dar şi Dan Lungu. "Participarea lui Dan Lungu este sprijinită de ICR", a precizat Ana Andreescu. În plus, Matei Vişniec îl va evoca, în cadrul unei alte manifestări la Salon du Livre, pe Eugen Ionesco.

În program se regăseşte şi o acţiune pregătită de ICR, dezbaterea "Bucureşti-Ierusalim: mărturii. Scriitori evrei din România - scriitori israelieni de origine română", moderată de Magda Cârneci, director al ICR Paris.

În ceea ce priveşte editurile româneşti prezente la târgul de carte, Ana Andreescu a precizat că au fost demarate discuţii cu asociaţiile de editori, dar încă nu s-a stabilit care sunt editurile care vor duce cărţi la eveniment.

Salon du Livre a fost înfiinţat în 1981. Timp de 26 de ani, manifestarea reuşit să atragă 4,6 milioane de vizitatori.

În 2007, în capitala Franţei au expus 1.200 de edituri, dintre care 300 străine. Pe o suprafaţă totală de 50.000 de metri pătraţi s-au găsit în jur de cinci sute de standuri.

Niciun comentariu: