joi, 5 februarie 2009

Anul mortii lui Ricardo Reis


Traducere, prefata si note de Mioara Caragea
Aparut in 1984, romanul Anul mortii lui Ricardo Reis, considerat de multi ca fiind capodopera absoluta a lui Jose Saramago, a constituit, in preajma aniversarii a jumatate de secol de la moartea prematura a lui Fernando Pessoa, un exceptional omagiu adus fictiunii, unice in literatura secolului XX, reprezentate de universul heteronimic: constelatia de autori cu viata si opera independenta, pe care Pessoa i-a creat, asemenea unui demiurg.
„...probabil limba e aceea care-si alege scriitorii de care are nevoie, ii foloseste pentru a exprima cite o mica parte din ceea ce este, cind limba va fi spus totul si apoi va amuti, sint curios sa vad cum va arata viata noastra.” (Jose Saramago)
„Ricardo Reis s-a nascut in 1887, nu-mi aduc aminte ziua si luna (dar le am pe undeva), in Porto, e medic si se afla in prezent in Brazilia.” Fernando Pessoa (1935)
„Cu o inteligenta rabdatoare si ironica demna de Musil, Jose Saramago construieste o Lisabona bintuita si care ne bintuie. Un roman politic extraordinar, care pune intr-o lumina cruda una dintre cele mai vechi si, in aparenta, erodate teme: legaturile imperceptibile dintre procesul de creatie poetica si moarte.” (George Steiner)
„Saramago este unul dintre cei mai originali si mai remarcabili scriitori europeni. Romanele lui au forta nestavilita a ironiei, profunzimea meditatiei tragice si capacitatea de a transforma lucruri, sentimente si ginduri nedeslusite in cuvinte de neuitat.” (Los Angeles Times)
„Opera lui Saramago se inscrie in cadrul mai vast al unei hermeneutici a memoriei, pentru care istoria reprezinta numai o «prima carte», un icon care trebuie descifrat si deconstruit.” (Mioara Caragea)

De acelasi autor:
  • Eseu despre orbire
  • Toate numele
  • Eseu despre luciditate
  • Intermitentele mortii
  • Istoria asediului Lisabonei
  • Evanghelia dupa Isus Christos

Un comentariu:

Anonim spunea...

Este o carte foarte foarte buna!!!!
Si vreau sa spun de librarie ceva... Gasesti in Gutenberg carti pe care nu le gasesti in tot orasul!!!!!!! Ar trebui mediatizat putin mai mult locul ala...